Практически Съвети

Практически Съвети

 1. Начало
 2. »
 3. Практически Съвети

Дограма

Образуване конденз по повърхността от към помещението на стъклопакета и рамки на прозореца

По принцип конденз може да се появи по повърхността откъм помещението на стъклопакета, съответно рамки на прозорци. Тогава се говори още за изпотяване или замъгляване на прозореца. Това обаче на бива да се бърка с поява на конденз във вътрешността на стъклопакета /когато конденза е между двете стъкла вътре в стъклопакета, той е дефектен и трябва да потърсите намесата на специализиран сервиз/.

В жилищните помещения непрекъснато се отделя водна пара, могат да се приемат следните количества:

 •  издишан от човек въздух: дневно количество 1 до 2 литра
 •  готвене: дневно до 2 литра при четиричленно семейство
 •  къпане, поливане на цветя, пране и др.: дневно до 3 литра при четиричленно семейство.

Появата на конденз започва от края на стъклото, като най-студена част от жилището. Освен широките первази, както и рамката на крилото могат да затруднят въздушния поток, така че влагата в долния край на стъклото може да се появи по-рано отколкото в средата му.

Конденз може да се появи в неотоплявани помещения. Причината е в постепенното изстиване на помещението през нощта и насищането на въздуха с водни пари от дишането при относително ниска температура.

Конденз може да настъпи не само на прозорците, но и на всички студени места в помещението. Това води до петна плесен и мухъл по стените.
При спазване на определени правила конденза може да се намали или изчезне.

 •  1. Да се проветряват повече помещенията, в които се образува конденз. Това обаче не бива да става чрез продължително проветряване/ отваряне на клапа/.
 •  2. Проветряване чрез широко отворен прозорец спестява енергия и предотвратява появата на конденз и мухъл. Прозорците се отварят широко за около 5-10 минути, при изключено отопление, така че наситения с водна пара въздух се заменя с нов по-студен. Това трябва да се прави три четири пъти на ден.
 •  На помещенията от северната страна трябва да се обърне особено внимание, тъй като през зимата те изстиват по-бързо от южните. Добре е да се поддържат температури 17-18 градуса.
 •  4. Да се поддържат възможно най-малки температурни разлики между различните помещения в жилището.
 •  5. Препоръчително е сутрин помещенията да се проветряват поне 20 мин. и след отваряне на прозорците да се осигури непрекъснато отопление.
 •  6. Избягването на конденза може да се избегне и чрез промяна на потока на топлия въздух.
 •  7. При липса на отоплително тяло ситуацията става благоприятна за образуване на конденз и мухъл.
 •  8. По възможност отопление, да не се включва и изключва да се поддържа относително еднаква температура през цялото денонощие.

Гаражни врати и охранителни ролетки

В случай на спиране на захранването

Към автоматичните врати е предвиден авариен режим за отваряне. Неговото задействане става посредством ръкохватка в края на жилото, ако към помещението има отделен пешеходен вход. За да се освободи спирачката на двигателя е необходимо да се развият двете части на ръкохватката, така че жилото да се втвърди. Тогава вратата се отваря и затваря на ръка.При връщане на ръкохватката в нормално положение заключването на двигателя е отново задействано и вратата е надеждно заключена. Когато захранването се възстанови автоматичния режим продължава нормалната си работа.

За гаражи без друг достъп, освен през гаражната врата- аварийното жило е изнесено пред гаражната врата и е заключено в специална блиндирана кутия.При отварянето на капака на кутията се осигурява достъп до механизъм за изтегляне на жилото и неговото застопоряване, което осигурява отключването на вратата.При затваряне на капака на кутията жилото връща двигателя и вратата в заключено положение.

Вратата тресе когато стигне затворено положение

Задействан е авариен режим.Необходимо е да върнете ръкохватката в нормално положение.

Вратата не реагира на командите от дистанционното управление

Ако не свети светодиода на предавателя, това означава изтощена или разместена батерия и необходимост от наместване в леглото или смяна.
Ако светодиода на дистанционното управление показва индикация- проверете захранването на блока за управление.

Е-БЮЛЕТИН Абонирайте се безплатно и ще намерите най-атрактивните ни оферти в пощенската си кутия

Свръжете се с нас

Имате въпроси? Изпратете ни съобщение и ние ще се свържем с вас.

Start typing and press Enter to search